İSTİKLAL MARŞI'NIN 100. YILINDA RESİM YARIŞMASI

İSTİKLAL MARŞI'NIN 100. YILINDA RESİM YARIŞMASI

13.03.2021 528

İSTİKLAL MARŞI'NIN TARİHÇESİ

Kurtuluş Savaşı başladığında, milleti kenetlemek ve bağımsızlık bilincini arttırmak amacıyla Maarif Vekaleti tarafından bir güfte yarışması düzenlenmiş ve yarışmaya 724 şiir katılmıştır. Kazanan kişiye para ödülü verileceği için Mehmet Akif ERSOY yarışmaya katılmak istememiştir. Fakat dönemin Maarif Vekili Hamdullah Suphi, kalemine güvendiği arkadaşı Burdur Milletvekili Mehmet Akif ERSOY'a yarışmaya katılması için ısrarcı olmuştur. Israrlar sonuç vermiş ve Ersoy, Ankara'da bulunan Taceddin Dergahı'nda İstiklal Marşı'nı kaleme alarak Türk Ordusu'na hitap ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yarışma sonunda takvim yaprakları 12 Mart 1921'i gösterirken İstiklal Marşı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan oturumda coşkulu alkışlarla Milli marşımız olarak kabul edilmiştir. İstiklal Marşı ilk kez Hamdullah Suphi tarafından mecliste okunmuştur. Mehmet Akif, yarışmadan kazandığı para ödülünü Darülmesai'ye bağışlamıştır. Yazdığı tüm şiirleri eseri Safahat'ta toplayan ERSOY, İstiklal Marşı'nı kitaba dahil etmemiştir. Çünkü kendisine göre İstiklal Marşı onun değil, Türk Milletinin eseridir.

İstiklal Marşı'nın kahraman milletimizin büyük fedakarlıklarla kurtardığı vatanımızın bağımsızlık simgesi oluşunun üzerinden tam bir asır geçti. Seneler geçse de milletimizin İstiklal Marşımıza verdiği değer hiç değişmedi ve değişmeyecek. Hep el üstünde tutulacak. Çünkü bizler ezelden beri hür yaşamış, bağımsızlığından asla taviz vermemiş bir milletin torunlarıyız. Milli Mücadele'yi kazanarak bağımsızlığımızı bizlere hediye eden Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarını, bağımsızlığımızın simgesi olan İstiklal Marşı'nı kaleme alan Mehmet Akif ERSOY'u saygıyla ve rahmetle anıyoruz. Mehmet Akif ERSOY'un da söylediği gibi: "Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın."

RESİM YARIŞMASI

Yiğitler İlk ve Ortaokulu olarak bizler de şanlı marşımızın 100. yılını gururla anmak ve istiklal bilincini ölümsüzleştirmek amacıyla resim yarışması düzenliyoruz. İstiklal Marşı'nı konu alan resim yarışmasında dereceye giren öğrencilerimizi sürpriz hediyeler bekliyor. Haydi sen de katıl! Son katılım tarihi: 21 Mart 2021

13-03-2021