8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

13.03.2023 117

1857 yılında ABD'de bir tekstil fabrikasında çalışan kadın işçiler greve başladılar. İstedikleri yalnızca emeklerinin karşılığını alabilmek ve daha iyi koşullarda çalışmaktı. Takvim yaprakları 8 Mart 1857'yi gösteriyordu. İşte tam da o gün grev esnasında çıkan yangında 129 kadın işçi yanarak can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı. Bu üzücü olaydan yaklaşık yarım asır sonra dünyada her yıl 8 Mart günü Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanılmaya başlandı. Ülkemizde ise ilk olarak 1921 yılında kutlanmıştır.

"Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın." Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bu sözleri kadına şiddetin yanlışlığına değinirken, onların baş tacı edilmesi gerektiğini vurguluyor. "Kadınlar insandır, biz insanoğlu." sözleriyle kadının ne kadar kutsal olduğunu dile getirmiş merhum sanatçı Neşet Ertaş. "Sizin en hayırlınız, kadınlarına hayırlı olanınızdır." hadisi de İslamiyet'in kadına verdiği değeri bizlere gösteriyor.

Yiğitler İlk-Ortaokulu öğrenci ve öğretmenleri olarak bugün okulumuzda günün anlam ve önemine binaen kadının kutsal bir varlık olduğu gerçeğine dikkati çekmeyi ve farkındalık yaratmayı amaçlayarak Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladık. Özellikle son yıllarda kadın cinayetleri ve kadına şiddet maalesef ülkemizin kanayan yarası. Dinimiz, geleneklerimiz, göreneklerimiz, inandığımız değerler... Bunların hiçbirinde kadına şiddetin yeri yok! Çünkü onlar kutsal. Onlar bizim annelerimiz, kardeşlerimiz, eşlerimiz, çocuklarımız. Kadınlarımızı bir gün değil her gün el üstünde tutmalıyız. Yiğitler Ailesi olarak bütün kadınlarımızın Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutluyor, kadına şiddetin ve kadın cinayetlerinin son bulmasını temenni ediyoruz.

13-03-202313-03-202313-03-202313-03-202313-03-2023